Meli

ZA PORUDŽBINE PREKO 6000 RSD
BESPLATNA DOSTAVA

Bezbednost i pravilna upotreba
eteričnih ulja

Bezbednost i pravilna upotreba eteričnih ulja su od suštinskog značaja da bi se izbegle neželjene reakcije ili povrede. Evo nekoliko saveta o bezbednosti i pravilnoj upotrebi eteričnih ulja:

1. Razblaživanje
Nikada nemojte koristiti čisto eterično ulje direktno na koži, osim ako nije drugačije naznačeno od strane stručnjaka. Uvek razblažite eterično ulje u baznom ulju pre nanošenja na kožu. Tipičan odnos je 2-3 kapi eteričnog ulja na 1 kašičicu baznog ulja.

2. Testiranje na koži
Pre upotrebe na većoj površini kože, uradite test na malom delu kože kako biste proverili da li postoji alergijska reakcija. Nanesite razblaženo eterično ulje na unutrašnju stranu podlaktice i sačekajte 24 sata.

3. Izbegavajte kontakt sa očima i sluznicama – Ne dopustite da eterično ulje dođe u kontakt sa očima ili sluznicama. Ako se to desi, isperite oblast sa biljnim baznim uljem, ne vodom, jer voda može pogoršati iritaciju.

Etericna ulja


4. Deca i trudnice
Kod dece, trudnica i dojilja, posebno oprezno pristupajte upotrebi eteričnih ulja. Neka ulja mogu biti štetna za ovu grupu ljudi, pa se pre upotrebe konsultujte sa lekarom.

5. Fototoksičnost
Neka eterična ulja, kao što su citrusna ulja (limun, bergamot, grejpfrut), mogu izazvati fototoksičnost, što znači da koža postaje osetljivija na sunčevu svetlost nakon kontakta sa ovim uljima. Izbegavajte sunčanje nakon primene ovih ulja na koži.

6. Čuvanje
Čuvajte eterična ulja na tamnom, hladnom mestu, daleko od direktne sunčeve svetlosti. Čuvajte ih van domašaja dece.

7. Konsultacija sa stručnjakom
Ako imate bilo kakvih zdravstvenih problema, ili ako koristite eterična ulja u terapeutske svrhe, konsultujte se sa lekarom pre upotrebe.

Pravilna upotreba eteričnih ulja je ključna za bezbednost i efikasnost. Poštujte uputstva i budite pažljivi kako biste uživali u blagodetima aromaterapije bez rizika.

Saveti za pravilnu difuziju  eteričnih ulja:

1. Pravilno razređivanje
Uvek razblažite eterična ulja pre difuzije ili nanošenja na kožu. Koristite bazno ulje kao što je bademovo ili kokosovo ulje.

2. Pravilna koncentracija
Za difuziju, 3-5 kapi eteričnog ulja je obično dovoljno za standardnu veličinu difuzera. Previše ulja može biti prenapadno i iritirajuće za disajne puteve.

3. Pravilna ventilacija
Otvorite prozore ili vrata prostorije tokom difuzije kako biste obezbedili dobru ventilaciju i omogućili svež vazduh da ulazi.

4. Pauze u korišćenju
Ne koristite difuzer neprekidno. Pravite pauze od sat vremena između sesija difuzije kako biste izbegli preterano izlaganje mirisima.

5. Prilagodite mešavine svom ukusu
Osmislite ili pronađite mešavine koje vam se dopadaju. Svako ima različite preferencije mirisa, pa eksperimentišite sa različitim kombinacijama.

6. Čišćenje difuzera
Redovno čistite difuzer da biste održali njegovu efikasnost. Koristite blagu sapunicu i vodu za čišćenje.

7. Bezbednost u prostoru
Strogo vodite računa da difuzer bude postavljen na sigurno mesto, van domašaja dece i kućnih ljubimaca.

Scroll to Top