Meli

ZA PORUDŽBINE PREKO 6000 RSD
BESPLATNA DOSTAVA

Eterična ulja koja
pomažu kod prehlade

Sa dolaskom zime I hladnijeg vremena nastupaju prehlade. U ovom tekstu želimo da vas upoznamo sa eteričnim uljima koja su se odlično pokazala u borbi protiv prehlade. Možete ih koristiti i kao preventivu kako biste ojačali svoj imunitet I sačuvali organizam od prehlade.

 

Evo nekih eteričnih ulja koja su se pokazala kao najdelotvornija u borbi protiv prehlade i u lečenju disajnih organa.

1. Miloduh (Hyssopus officinalis) – Inhalacija pare iz eteričnog ulja izopa-miloduha može pružiti nekoliko benefita, a neki od njih uključuju:

  • Otvorenost disajnih puteva: Eterična ulja izopa mogu imati antimikrobna i antiinflamatorna svojstva koja mogu pomoći u otvaranju disajnih puteva. To može biti korisno kod začepljenog nosa, kašlja i drugih simptoma prehlade.
  • Smirivanje kašlja: Inhalacija pare iz eteričnog ulja izopa može imati umirujući efekat na kašalj. Ova svojstva mogu pomoći u smanjenju iritacije grla i olakšavanju iskašljavanja.
  • Antimikrobno dejstvo: Eterična ulja izopa mogu imati antimikrobna svojstva koja pomažu u borbi protiv bakterija i virusa. Ovo može biti korisno u prevenciji ili ublažavanju respiratornih infekcija.

2. Domaća nana (Mentha piperita) – Menta ima osvježavajući učinak na disajne puteve i može pomoći kod začepljenog nosa:

  • Sinusi i briga o njima– Inhalacija eteričnog ulja nane često dovodi do trenutnog otpušenja sinusa i olakšava bolne upale grla. Eterično ulje nane ima mukolitička svojstva (potpomaže sekreciju) i može mnogo pomoći kod prehlada, kašlja, sinuzitisa, astme i bronhitisa.
  • Dobrobiti za respiratorni sistem– Eterično ulje nane ima sposobnost da otvori vaše disajne puteve i da deluje kao kapi za nos. Pomešajte nekoliko kapi eteričnog ulja nane sa kokosovim uljem i eteričnim uljem eukaliptusa kao bi ste napravili domaću kremu za olakšavanje disanja i smanjenje simptoma astme.

3. Vranilova trava (Origanum vulgare) – Eterično ulje vranilove trave ima snažna antimikrobna svojstva i može biti korisno u podršci imunološkom sistemu. Eterično ulje vranilove trave često se koristi zbog vojih potencijalnih antibakterijskih, antivirusnih i antigljivičnih svojstava. Evo nekoliko načina na koje origano eterično ulje može biti korisno tokom prehlade:

  • Podrška imunološkom sistemu: Origano ima visok sadržaj komponenti poput karvakrola i timola, koji su poznati po svojim antimikrobnim svojstvima. Ova svojstva mogu pomoći u jačanju imunološkog sistema.
  • Protiv upala: Origano može imati antiinflamatorna svojstva koja pomažu u smanjenju upala u disajnim putevima. Vranilova trava ima I antivirusno dejstvo, što može biti korisno tokom prehlade.

Važno je napomenuti da eterično ulje origana treba koristiti pažljivo i razblaženo, budući da može biti snažno.

4. Komorač (Foeniculum vulgare) – Eterično ulje komorača može se koristiti u aromaterapiji zbog svog karakterističnog mirisa i potencijalnih zdravstvenih koristi. Eterično ulje komorača dobija se hidrodestilacijom plodova. Glavni aktivni sastojci eteričnog ulja su anetol i α-pinen. Komorač ima antibakterijska, antivirusna i antiinflamatorna svojstva koja mogu biti korisna u podršci disajnim putevima tokom prehlade.

5. Beli bor (Pinus sylvestris) – Aroma belog bora je osvežavajuća i često se koristi u aromaterapiji zbog svojih tonizirajućih svojstava. Ovo ulje često doprinosi osećaju prozračnosti u prostoru. Borove iglice tradicionalno se koriste u narodnoj medicini. Veruje se da imaju potencijalne koristi za disajni sistem i imunološki sistem.

6. Rtanjski čaj (Satureja montana) – Eterično ulje rtanjskog čaja dobijeno je destilacijom vodenom parom sveže biljke u cvetu. Ovo ulje izuzetno je bogato fenolnim jedinjenjima koje deluju snažno antiseptično. Ulje je izuzetno bogato karvakrolom (do 2%). Sadrži i terpinene, timol i cemen. Posebno se preporučuje kod infekcija organa za disanje.

7. Bosiljak (Ocimum basilicum) – Eterično ulje bosiljka ima neka svojstva koja mogu biti korisna tokom prehlade. Bosiljak ima antimikrobna i antiinflamatorna svojstva koja mogu pomoći u ublažavanju simptoma prehlade I uspešno se bori protiv upale sinusa.

Scroll to Top